You are currently viewing Γρίπη και κοινό κρυολόγημα: ομοιότητες και διαφορές

Γρίπη και κοινό κρυολόγημα: ομοιότητες και διαφορές

Γενικά

Η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα πρωταγωνιστούν μεταξύ των ιώσεων, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Δεν είναι όμως λίγες οι φορές που συγχέουμε τις δύο αυτές ιογενείς λοιμώξεις. Ο λόγος είναι ότι παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες, κυρίως σε κάποια συμπτώματα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και κάποιες βασικές διαφορές. Ειδικότερα, τόσο τα αίτιά τους όσο και η βαρύτητα των συμπτωμάτων τους διαφέρουν οπότε απαιτείται διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μπορούμε να διακρίνουμε τη γρίπη από το κοινό κρυολόγημα.

Ποιες είναι οι ομοιότητες;

Τόσο η γρίπη όσο και το κοινό κρυολόγημα μεταδίδονται με τα σταγονίδια που εκπέμπονται κατά την ομιλία, το φτέρνισμα και τον βήχα. Επίσης, μέσω της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες, όπως είναι μια σειρά καθημερινών αντικείμενων (π.χ. το κουμπί του ασανσέρ, το ακουστικό του τηλεφώνου) αλλά και μέσω της επαφής με τα χέρια ενός άλλου ανθρώπου, της γνωστής χειραψίας.

Ποιες είναι οι διαφoρές;

Γρίπη Κοινό Κρυολόγημα
ΑίτιαΙός της γρίπης,
συνηθέστερα τύπου Α & Β
Διάφοροι ιοί,
συνηθέστερα ο ρινοϊός
Έναρξη συμπτωμάτωνΑιφνίδιαΣταδιακά
ΜετάδοσηΑκόμα και 7 ημέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτωνΜικρότερο χρονικό διάστημα των 7 ημερών
ΣυμπτώματαΕντονότερα (διάρκειας συνήθως 7 ημερών)Ελαφρύτερα, μικρότερης διάρκειας
ΠυρετόςΣυνήθως υψηλός(38,5°C – 40°C με ρίγος)Σπάνια στους ενήλικες, συχνά στα μικρά παιδιά
Αδυναμία, πόνοι στο σώμαΈντονης βαρύτηταςΜικρής ως μέτριας βαρύτητας
ΠονοκέφαλοςΈντονοςΣπάνια
Συνάχι-ΜπούκωμαΜερικές φορές Συχνά
ΠονόλαιμοςΜερικές φορές Συχνά
ΒήχαςΈντονος Μέτριας βαρύτητας
ΔιάρκειαΈως και 2 εβδομάδεςΎφεση μετά τις 7 ημέρες

Ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση;

Τόσο η γρίπη όσο και το κοινό κρυολόγημα απαιτούν υποστήριξη του οργανισμού. Ξεκούραση, κατανάλωση άφθονων υγρών, πλήρη και ισορροπημένη διατροφή, αντιπυρετικά και αντιφλεγμονώδη για την αντιμετώπιση του πυρετού και των πόνων στο σώμα, ρινικές πλύσεις, αποσυμφορητικά σπρέυ για τη μύτη (όχι περισσότερο από 5-7 ημέρες).
Είναι ευρέως γνωστό ότι τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση και πρόληψη των συγκεκριμένων λοιμώξεων, διότι πρόκειται για ιογενείς καταστάσεις. Εάν όμως τα συμπτώματα επιμένουν, υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί η χορήγηση αντιβιοτικών για την πρόληψη των μικροβιακών επιμολύνσεων (επιπλοκών), μόνον κατόπιν ιατρικής οδηγίας.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Οι συχνότερες επιπλοκές ενός επίμονου κρυολογήματος είναι η ωτίτιδα και η παραρινοκολπίτιδα ενώ σπανιότερα η βρογχίτιδα και η πνευμονία. Όμως και η γρίπη μπορεί να παρουσιάσει επιπλοκές, βαρύτερες συνήθως του κοινού κρυολογήματος, με συχνότερη την πνευμονία και σπανιότερη τη βρογχίτιδα. Εάν μετά από μια ύφεση των συμπτωμάτων ο πυρετός και ο βήχας επανέλθουν και συνοδεύονται ενδεχομένως από επιπρόσθετα συμπτώματα (όπως π.χ. δύσπνοια, ζάλη), τότε η επίσκεψη στον ιατρό κρίνεται επιτακτική.

Ποια είναι η πρόληψη;

Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, καλό θα είναι να φροντίζουμε την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος μέσω μιας πλήρους και ισορροπημένης διατροφής και ενός ποιοτικού ύπνου. Επίσης, θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα, αποφεύγοντας το συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους.

Για τις ομάδες υψηλού κινδύνου συστήνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός κάθε χρόνο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το εμβόλιο περιέχει μόνο κάποια συγκεκριμένα στελέχη του ιού της γρίπης και άρα δεν προφυλάσσει από όλες τις ιογενείς λοιμώξεις.