You are currently viewing Αλλεργική ρινίτιδα: αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Αλλεργική ρινίτιδα: αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Μήπως είστε συνεχώς μπουκωμένοι, φτερνίζεστε επανειλημμένα και έχετε καταρροή και φαγούρα στη μύτη ή στο λαιμό, χωρίς όμως να είστε κρυωμένοι ή γριπωμένοι;

Tότε κατά πάσα πιθανότητα υποφέρετε από τη λεγόμενη αλλεργική ρινίτιδα, η οποία είναι μία πολύ συχνή πάθηση μη απειλητική για τη ζωή σας. Παρ’ όλα αυτά επηρεάζει αρνητικά τις κοινωνικές σας σχέσεις, τον ύπνο ακόμη και την απόδοσή σας στην εργασία, έχοντας έτσι σοβαρό αντίκτυπο στην καθημερινότητά σας και γενικότερα στην ποιότητα της ζωής σας.

Η νόσος αφορά τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα άτομα με τα κρούσματα να αυξάνονται σταδιακά τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Είναι ενδεικτικό ότι στη χώρα μας ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ενώ σε διεθνή κλίμακα εκτιμάται ότι περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο ανθρώπων βιώνουν τα ενοχλητικά συμπτώματα της νόσου.

Τι είναι η αλλεργική ρινίτιδα;

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μία φλεγμονώδης νόσος που οφείλεται στην αντίδραση του ρινικού βλεννογόνου απέναντι σε κάποιο ερεθιστικό παράγοντα που ονομάζεται αλλεργιογόνο. Το αλλεργιογόνο είναι μία αβλαβής ουσία η οποία όμως σε ορισμένα άτομα προκαλεί μία «υπερβολική» αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η γύρη των λουλουδιών και των δέντρων αποτελούν τις κυριότερες αιτίες αλλά και η μόλυνση του περιβάλλοντος ενοχοποιείται για την εκδήλωση της. Η αλλεργική ρινίτιδα διακρίνεται σε εποχική και ετήσια.

Η εποχική εκδηλώνεται κυρίως με την έναρξη της άνοιξης οπότε τα φυτά βρίσκονται σε πλήρη ανθοφορία και η συγκέντρωση της γύρης στον αέρα φτάνει στην κορύφωσή της. Η ετήσια μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια όλου του έτους καθώς οφείλεται στα ακάρεα της σκόνης, στους μύκητες, στο τρίχωμα των ζώων αλλά και σε χημικές ουσίες, όπως είναι τα απορρυπαντικά.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας;

Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας είναι πιθανό να σας παραπλανήσουν καθώς παρουσιάζουν ομοιότητες με τα συμπτώματα άλλων παθήσεων όπως π.χ. του κοινού κρυολογήματος.

Έτσι, μπορεί να μην σας θορυβήσουν και να μην δώσετε την απαραίτητη προσοχή θεωρώντας ότι θα υποχωρήσουν γρήγορα χωρίς θεραπεία. Δυστυχώς τα συμπτώματα επιμένουν και ίσως επιδεινώνονται χωρίς την έγκαιρη αντιμετώπισή τους.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας είναι τα εξής:

  • Φτέρνισμα

  • Ρινική καταρροή

  • Ρινική συμφόρηση (μπούκωμα)

  • Κνησμός (φαγούρα) στη μύτη, στα μάτια και στο λαιμό
  • Βήχας

  • Δακρύρροια (μάτια που δακρύζουν)

  • Πονοκέφαλος

  • Κόπωση

Πώς γίνεται η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας;

Προκειμένου να γίνει η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας και να αποκλειστούν άλλες παθολογικές καταστάσεις, κρίνεται σκόπιμη η εξέταση από τον Ωτορινολαρυγγολόγο. Κατά τον ενδοσκοπικό έλεγχο θα γίνει εκτίμηση της ρινικής κοιλότητας για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ανατομικές ανωμαλίες όπως π.χ. ένα σκολιωτικό (στραβό) διάφραγμα, υπερτροφικές κάτω ρινικές κόγχες, πολύποδες στη μύτη ή αδενοειδείς εκβλαστήσεις («κρεατάκια») στα παιδιά.

Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί η διενέργεια απεικονιστικού ελέγχου με αξονική ή μαγνητική τομογραφία ώστε να υπάρχει μία πλήρης εικόνα. Οι δερματικές δοκιμασίες νυγμού (skin prick tests) και οι ειδικές αιματολογικές εξετάσεις (RAST test) επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ή μη αλλεργίας.

Ποια είναι η θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας;

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας είναι ο περιορισμός της έκθεσης στα αλλεργιογόνα που ευθύνονται για την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Έτσι, κάποιες απλές αλλαγές στην καθημερινότητά σας ίσως αποδειχθούν σημαντικές για την μερική ανακούφιση από τα συμπτώματα. Τέτοιες είναι οι εξής:

Ο συχνός καθαρισμός και αερισμός του σπιτιού και του εργασιακού χώρου

Η τακτική συντήρηση του κλιματιστικού

Η χρήση αφυγραντήρα

Η αποφυγή φυτών στους εσωτερικούς χώρους

Η συχνή αλλαγή των κλινοσκεπασμάτων

Η αποφυγή τυχόν υπεύθυνων κατοικίδιων ζώων

Η αποφυγή περιοχών με έντονη βλάστηση ή μεγάλη συγκέντρωση σκόνης

Εαν τα παραπάνω μέτρα δεν επιφέρουν ανακούφιση των συμπτωμάτων ή υπάρχει επιδείνωσή τους, τότε υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης: η φαρμακευτική και η χειρουργική θεραπεία.

Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει τα εξής:

Ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό, σπρέυ και συσκευές θαλασσινού νερού

Ρινικά σπρέυ κορτικοστεροειδών

Αποσυφορητικά ρινικά σπρευ

Αντιισταμινικά χάπια

Αποσυμφορητικά χάπια

Στόχος της φαρμακευτικής αγωγής είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων του ασθενούς.

Σε εμμένουσα αλλεργική ρινίτιδα που τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά συνιστάται η ανοσοθεραπεία εφόσον ο ασθενής πληρεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η χειρουργική αντιμετώπιση επιλέγεται εφόσον η αλλεργική ρινίτιδα συνοδεύεται από την ύπαρξη ανατομικών ανωμαλιών της μύτης, υπερτροφία των ρινικών κογχών ή χρόνια ρινοκολπίτιδα (ιγμορίτιδα).

Η ενδοσκοπική χειρουργική ρινός και παραρρινίων μας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε άριστα αποτελέσματα για την ανακούφιση του ασθενή.

Συμπερασματικά, η αλλεργική ρινίτιδα είναι μία χρόνια νόσος που πολλοί την υποτιμούν πιστεύοντας ότι απλά θα περάσει και θεωρούν ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση και ιατρική βοήθεια.

Οι επιπτώσεις της όμως είναι σοβαρές στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή και γενικότερα στην ποιότητα ζωής του ασθενούς. Γι’ αυτό η εξέταση από τον Ωτορινολαρυγγολόγο κρίνεται επιβεβλημένη.